Jotta retki olisi täydellinen, on mukana oltava herkulliset eväät. Mikäpä sen mukavampaa, kuin istua herkuttelemaan tulistelupaikalle. Perinteisin päiväretken eväs lienee paketillinen makkaraa ja sinappituubi. Jospa olisikin välillä jotakin ihan muuta.
Päiväretken kohokohta voisikin olla vaikkapa räiskäleiden paistaminen. Pakkaa ruokatermariin lettutaikina ja reppuun kevyt, pieni lettupannu. Saat taukohetkestä entistä paremman!
Helppo ohje lettutaikinaan
3 munaa
6 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
Lisäksi öljyä tai voita paistamiseen.
- Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki
- Lisää taikinaan muut aineet ja vatkaa tasaiseksi. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia
- Paista taikinasta ohukaisia rasvassa pannulla

Entä jos retki kestää ihan koko päivän?
Suunnittele etukäteen montako ruokaa tarvitset. Mieti myös mitä milläkin aterialla syöt ja minkä verran. Ota mukaan 1-3 ylimääräistä ateriaa, sillä nälkä saattaa yllättää! Muista, että retkellä energian kulutus on normaalia suurempaa. Kannattaa siis pakata mukaan ravintoarvoltaan tuhtia ruokaa.
Kunnon aamiainen ennen lähtöä on erittäin tärkeä. Reitin varrelle on hyvä suunnitella muutama pysähdys päivän mittaan. Lounas, välipala ja päivällinen ainakin. Mikään ei ole tylsempää, kuin vaeltaa nälkäisenä.
Jos matka on pidempi on hyvä varata mukaan pieniä välipaloja, joita on helppo nauttia matkan varrella. Pussillinen pähkinöitä tai vaikka muutama välipalapatukka ovat hyvä valinta tähän tarkoitukseen. Välipalatauko saa jaksamaan seuraavaan ateriaan saakka.
Kourallinen pähkinöitä tai vaikkapa proteiinipatukka auttaa jaksamaan. Välipaloja on hyvä varata noin 100-200 grammaa per henkilö. Patukoita löydät täältä.
Lounas ja päivällinen on hyvä suunnitella lämpimiksi aterioiksi. Esimerkiksi Leaderin Outdoor -sarjassa löytyy valinnan varaa joka makuun, vegaaneja unohtamatta! Pakastekuivatut retkiruuat ovat kevyitä kantaa ja hyvin säilyviä. Tarvitset lisäksi näihin ruokiin lisäksi vain kiehuvaa vettä. Täältä löydät parhaat Leader Outdoor -hinnat.
Kuivatut elintarvikkeet säilyvät hyvin. Jos retkeilet tai vaellat paljon, niin kannattaa itse kuivata ainakin osa ruoka-aineista. Vihannekset voi kuivata noin 52 asteessa ja hedelmät ja marjat 57 asteessa. Lihan kuivaaminen vaatii hiukan korkeamman lämpötilan, 67 astetta, jotta se säilyy varmasti. Kuivaa vain vähärasvaista lihaa ja sekin ehdottoman tuoretta.
Kuivausaikaan vaikuttavat esimerkiksi ilmankosteus, ruuan kosteus ja sen sokeripitoisuus. Myös se, millainen esivalmistelu ruoka-aineelle on tehty, vaikuttaa kuivumisaikaan.
Älä unohda kahvia, jos pidät siitä! Arvioi montako kahvikupillista tarvitset ja varaa noin 20 grammaa kahvia jokaista kupillista kohden.

Muista vesi! Huomioi, että juot riittävästi päivän mittaan. Lämmin ilma ja raskas liikunta lisäävät nestetarvetta ja vaelluksella tarve voikin nousta huomattavasti normaaliin verrattuna.
Päivällinen ja iltapala saavat olla runsaampia ja vähän lounasta tuhdimpaa evästä, sillä onhan koko päivä kuljettu ihanassa ulkoilmassa, reippailtu ja vähän ehkä rehkittykin.
Lisätietoa löydät täältä:
Retkiruokaoppaasta löydät lisätietoa retkiruoasta ja sen valmistamisesta. Oppaassa on vinkkejä myös erilaisista keittimistä ja ruoan valmistamisesta avotulella.
Retkiruokaohjeita löydät täältä.

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *-merkillä.